Obrazki

Buro Ole Scheeren

 

I have experience of 15 months in renown company Buro Ole Scheeren, based in Beijing China. The company is specialized in large developments. Due to confidentiality, I will show in portfolio only main projects of the company, not the one that I have worked in:

 

Below is the typology of projects I was part on:

 

CULTURAL: [1]

 

COMMERCIAL/HOTEL/RETAIL: [1]

 

MIXED-USE TOWERS: [3]

 

RESIDENTIAL: [1]

 

Based in UK, Germany, Canada, USA, China and Korea and more…

http://buro-os.com/

 

All projects are confidential.

 

Please find examplary projects of the company Buro Ole Scheeren below:

Ovo Grabczewscy

 

One of the best Polish companies, receiving many awards. Over 3 years of close collaboration.

 

Below is the typology of projects I was part on:

 

CULTURAL: [4]
– FLAME EXPOSITION PAVILION, Żory | realization |
– JEWISH MUSEUM, Sobibor | competition |
– DRIFT QUEEN LUIZA, Zabrze | realization |
– MUSEUM OF ETHNOGRAPHY, Budapest | 2nd stage competition, honourable mention |

 

COMMERCIAL: [1]
– SHOPPING CENTRE SUPERSAM, Katowice | realization |

 

OFFICE: [1]
– OFFICE BUILDING, Wroclaw | competition |

 

EDUCATION: [1]
– KINDERGARTEN, Ruichang, China | competition |

 

http://www.ovo-grabczewscy.pl

 

Groundlab / Plasma Studio

 

Collaboration with two studios in London, UK on the following projects:

 

– MOBILITY CENTRE (trainstation), San Candido/Innichen, Italy

 

– SKYLINE MASTERPLAN, Dubai, Emirates
collaboration with PRAXIS

 

http://www.groundlab.org

 

CASE STUDY: Biocover

Design of parks which replaces streets in Warsaw, the capital city of Poland.

Target: Academic design, ASK, Warsaw University of Technology

Location: Warsaw, Poland

Year of the concept2014/2015

Used software: Rhinoceros3D, Grasshopper, DepthmapX, 3DS Max, Adobe Illustrator, Adobe Photoshop

Publication: www.bryla.pl


Biocover is a design of a new greenery network within a city. In the times of concrete buildings or streets, greenery is very desired. People demands walkable spaces and social areas. Thus I developed an idea to replace some streets with parks. The greenery imitates nature.

By analyzing cars movement within a city, we can declare which streets could be removed or reduced. In the city of Warsaw we can find plenty of such. I divided them into 5 categories, from streets with the lowest traffic data to streets with the highest traffic data.

martamusial-03 martamusial-04martamusial-05 martamusial-06 martamusial-07 martamusial-08 martamusial-09 martamusial-13martamusial-14 martamusial-11 martamusial-12
martamusial-10

Solar installation

 

The Solar System is an interactive installation for Copernicus Science Center

Group work

Project website:  http://system.asknow.eu/ex2014/

 


The “Solar System” is an interactive art and science all year outdoor installation. It is designed as a tribute to a polish astronomer Nicolaus Copernicus. Copernicus, the patron of the Science Center, most known for the formulation of the heliocentric model, where the sun, rather than the earth is placed in the middle. This was a revolutionary approach at the time that completely changed the way of thinking about the world as we know it.

 

“The Sun” is placed in the central point, in front of the main entrance to the Science Centre. To help visitors imagine the size of the star, only a little fragment of the sphere is revealed, It forms a glowing dome. It is a unique piece of the exhibition in the same way the sun is unique within the solar system.

 

Each of the planets and their natural satelites is represented by a sculptural installation, based on their physical characteristics . They are placed on the respective orbits within the Science Centre surroundings.

 

 

 

 

other concepts:

Museum of Fire

The Museum of Fire is telling stories about fire and history of Zory, the city in Silesia Region, south of Poland.

Museum


Zory, Poland


2009 – 2015


Design team: OVO Grąbczewscy + Marta Musiał


Main contractor: Voyage


Realization


GFA: 642 m2


Height:


Levels: 1 above, 1 underground


Project website: OVO-Grabczewscy


 

The Museum of Fire is telling stories about fire and history of Zory, the city in Silesia Region, south of Poland.

 

During medieval times the city was created inside a forest, which later, had razed. The name of the city was derived from this process, Zar – means fire, burn or flames. Bad name brought bad luck to the city, forcing the citizens to fight with fires. The most dangerous one, on 11th of May 1702, destroyed half of a city. To honor this day, the city Zory is helding a procession every year.

 

Fire became a base for the design of our museum.

 

The shape of the museum is defined by an underground pipline and obligatory laws and it reminds a fire.

 

Nominations:

Archdaily Building of the Year 2016,

Architecture of Silesia in 2015,

The Best Touristic Object 2015,

7 Wonders of Poland,

Life in Architecture,

Sztuka-Architektury.pl

Polish Architecture 2014

and many more…

 

 

Mobility Centre, Innichen

Train station and adjacent urban areas done with Groundlab and Plasma Studio.

Target: competition New Railway Station Area Master Plan Innichen/San Candido, Italy
Award: First Prize


Location: Innichen/San Candido, Italy

Architects: PLASMA Studio, Groundlab

Architect In Charge: Alfredo Ramirez

Design Team: Clara Oloriz, Peter Karl Pichler, Leila Meroue, Carmen Frances, Laura Riaño, Juan Torres , Marta Musial, Anna Vyazovskay


 

My part: design team, responsible for the design of main plaza and adjacent buidlings, partly responsible of organisational structure

 

„The project reorganizes the area around the train station due to its relocation closer to the city Centre. It involves the redesign of the station and all the infrastructural components such as , main crossing points for cars, pedestrians, bicycles and trains. At the same time the area in front of the old train station will be free up thus allowing the introduction of new programs with new activities for the town. The proposal uses this space to create a unique “Innichen showcase” where local products like bacon, mineral water, felt, linen, etc. are to be display. This territory works as a transition area and attraction for visitors and residents from the north of the municipality and beyond.”


Location: 39038 San Candido Bolzano, Italy
Structural Engineering: Sulzenbacher
Renders: Moka Studio
Client: STA, Südtiroler Trasportstrukturen AG
Area: 7860.0 sqm
Project Year: 2013
Photographs: Courtesy of Groundlab


 

Example of publications:

archdaily.com

archiscene.net

popurls.com


 

render1render252a4cef6e8e44e90be00013e_new-railway-station-area-master-plan-innichen-san-candido-italy_masterplan_new_train_station_area_innichen 52a4cf2ae8e44e90be00013f_new-railway-station-area-master-plan-innichen-san-candido-italy_plaza_and_train_diagram_overhead___traffic section2section152a4cf06e8e44e00d80000d9_new-railway-station-area-master-plan-innichen-san-candido-italy_overall_layout_of_old_train_station 52a4cec8e8e44e90be00013d_new-railway-station-area-master-plan-innichen-san-candido-italy_eye_level_view_final52a4cf7be8e44e00d80000db_new-railway-station-area-master-plan-innichen-san-candido-italy_topview_plaza 52a4cf43e8e44e00d80000da_new-railway-station-area-master-plan-innichen-san-candido-italy_plaza_and_train_diagram_overhead  Masterplan-Scheme-01-1200x841

Skyline Masterplan, Dubai

Master plan of a new district made with Groundlab and Praxis.

Target: realization for Landscape Concultancy Praxis Architect

Location: Dubai, United Arab Emirates.

Architects: Praxis (Architecture), Groundlab (Landscape Architecture)

 

Year of Implementation: 2015-16

Site: 27.1579 ha

List of key functions and facilities: Hospital, Bridge, Park, Bolervard, Walking Paths.


Quadtree is proposed here as the concept for the landscape design in order to create comfortable outdoor areas to be inhabited at different times during the day and year. The concept enhances the existing grid and structure of the skyline master plan as the basis for a further subdivision into a smaller scale. The quadtree grid generates open, semi-open and enclosed modular spaces that can be used to create micro-climates at multiple scales, allowing a better control of the temperature and humidity in outdoor inhabitable zones such as the linear park and playground areas.The square prototypes/modules are designed as a catalogue that can be implemented on site linked to climatic conditions. The squares are related to shading and cooling techniques as well as local materials and create a material/pattern gradient in order to house different programmes and activities along the linear park and playground areas.

 

 

Chain Bath Luiza

Coal mining museum


Tychy, Poland


April – June 2014


Bachelor of Science in Architecture diploma, Silesian University of Technology


Realization


GFA: 642 m2


Realization of the Chain Bath in mining heritage park „Queen Luiza”, Zabrze.


Project website: OVO-Grabczewscy

Architects: Konior studio & Ovo Grąbczewscy architekci


Architect In Charge: Barbara Grabczewska, Oskar Grabczewski


Cooperation: Katarzyna Kunsdorff, Marta Musiał, Ewa Stelmach


Pedestrian bridge static design : MK project : Marian Kręzel


publications: propertydesign.pl24zabrze.pl

Courtyard houses

Courtyard houses


Tychy, Poland


April – June 2014


Bachelor of Science in Architecture diploma, Silesian University of Technology


Concept


GFA: 642 m2


Height:


Revit Architecture, Adobe Illustrator, 3ds MAX, Adobe Photoshop


 

Well, it’s enough to sink it in the ground, add some atrium spaces, some common spaces and some gardens, and we have our recipe!

 

 

Personal hobby

Eco House

Single house / low-cost energy


Rybnik, Poland


2013


Design team: Marta Musial, Adrianna Dobska, Katarzyna Kunsdorff, Mateusz Jaworski, Daria Skrabel


Client: private


Concept


GFA: 600 m2


Area: 5250 m2


Levels: 2 above, 1 underground

 

The target of the design was sustainability and low-cost maintanance. The building consists of 1 level above ground and 1 level below ground has optional mezzanine for further development.

 

House has it’s winery and swimming pool. The style is close to the ones of traditional for this region. Bricks were used from leftovers found on the site.

 

Entire low-cost maintanance allows almost full independency of the investment. The roof from the west side is covered with fotovoltaic panels and solar collectors. The flat roof is covered with 65 sqm of extensive greenery. It consums solar energy preventing from overheating of the living room. Designed green house is situated next to the main entrance and separated garage with technical rooms. Installations are ground heat exchanger and sewage farm. Existing well has been adopted to new waterworks network. Heating is with ecological pellet.

 

All of this allows to keep maintanance as low-cost.

 


Cetus in Wroclaw

Office


Wroclaw, Poland


2013


Design team: OVO Grąbczewscy + Marta Musiał


Concept


Jewish Museum

Museum


Sobibor, Poland


2014


Design team: OVO Grąbczewscy + Marta Musiał


Concept


 

Competition entry for Jewish Museum in Sobibór – the place where during the II World War Jewish people were killed. The place should memorieze these people.

 

Open Architekci

Retail Centre Metropolis


Poznań, Poland



Design team: Open Architekci + Marta Musiał


Client: Echo Investment


Concept


GFA: 93 000 m²


 

 

Museum of Modern Art

Contemporary Museum of Modern Art in Buenos Aires made for [ac-ca] international competition.


Target: ac-ca.org


Location: Buenos Aires, Argentina


Year of the concept: April – July 2012


Used software: Autodesk Autocad, Revit Architecure, 3Ds MAX, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator


The idea was to create an one building inside another with two different functions. First one, the insider, is a commercial area containing restaurant and shopping facilities. People are obligated to pass thrugh this area to enter some parts of the museum. The museum, which is the second building, is  the outsider, area of exhibitions, lectures or workshops.

The museum is situated within a line of existing buildings, near the Puente de La Mucher and next to the Fragata Sarmiento. The look of it is made with perfored acrylic stone in white color. The module of perforation is culled from the division of elevations in the nearest buildings. Multimedial screens are showing what is inside viewed from the outside.

 

Model

 

One building inside another:

 

idea

 

SPA

Centre of Health and Wellness designed in the centre of Gliwice.


Target:Academic design, Silesian University of Technology


Location: Gliwice, Poland


Year of the concept: March – June 2011


Used software: Autodesk Autocad, Revit Architecure, Google Sketchup + Vray, Adobe Photoshop


Centre of Health and Wellness designed in the city centre of Gliwice is inspired by a box of matches.

Brown metal is fitting well in the surroundings. Enormous glass rooms ale allowing people to feel like they were outisde.

When the sun is too bright, there is always a way to cover the windows with special panels.

 

Art and Leisure Centre

Academic project for a centre of art and leisure in Gliwice.


Target: Academic design, Silesian University of Technology


Location: Gliwice, Poland


Year of the concept: March – June 2011


Used software: Autodesk Autocad, Revit Architecure, Google Sketchup + Vray, Adobe Photoshop


A place for citizens, where they gather and do arts or learn. The building is situated in the city centre, in connection with medieval city walls. The project consists of three main elements: an old building made of bricks, which is converted, a modern building parts and a garden. The first element is a part of traditional, industrial character of Upper Silesia Region. It is called Familok and it used to be a housing for workers of the heavy industry. To save that heritage I designed a conversion – simply adding glass and metal elements, which underscores the character of the building.